DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Co s plody

Nevíte, co s úrodou? Nechte si przoradit nekolik tipů...

     1. Sušení

  Papričky navlékneme na nit nejlépe za stopku a zavěsíme do teplé místnosti. Jakmile je paprička svraštělá a bez dužiny (poznáme tak, že když ji mírně zmáčkneme, necítíme nic měkkého), sundáme ji z nitě a dáme do sklenice. Můžete je nechat vcelku, nebo vyndat semena, odstranit stopku a rozemlít na prášek. Ovšem při tomhle pozor. Dáte-li do jídla papričku o hmotnosti 15g, dosáhnete mnohem menší pálivosti, než když do jídla přidáte 15g prášku stejné papričky. Proč?

   Paprička jako celek bude přes svou slupku jen těžko propouštět do jídla svůj pálivý střed. Není totiž celá pálivá stejně. Nepálí zvenku, klidně ji olízněte a nic neucítíte, páli pouze vevnitř, a to nejvíce v placentě - másto, na kterém přisedají semena. Kdežto když v jídle vyvaříte prášek stejné papričky o stejné hmotnosti, docílíte mnohem většího efektu. Prášek jako takový se dostaně všude, do všech minizáhybu připravovaného masa, do kařdého místa v polévce, "vsákne" se Vám do celé brambory... Proto je dobré naučit se jak s celou papričkou, tak s práškem.

 

    2. Mražení

  Papričky zabalíme do fólie a dáme do mrazáku. Tímto docílíme, že si můžeme kdykoliv vychutnat papričku v její čerstvosti. Nevýhoda je, že paprička při rozmrazení pustí vodu, takže nebude tak pevná, nelze ji zavařit ani usušit.

 

    3. Zavaření

  Papričky naskládáme do zavařivací sklenice a zalejeme horkým nálevem. Poté zavaříme v hrnci a necháme do rána schládnout.

 

    4. Omáčka

Miniaplikace